İfadem alınmadan dava açılır mı?
Savcı, görüş bildirmeden işlem başlatabilir mi? İlke olarak, savcının görüş bildirmeden işlem başlatması mümkün değildir. Bu durum kişinin adil yargılanma hakkını ve savunma hakkını ihlal eder. Her halükarda, bu şekilde hazırlanan iddianame mahkeme tarafından reddedilecektir. Reddedilmese bile, kişi avukatı aracılığıyla bu haksız duruma itiraz edebilir.
Savcı ifade almadan mahkemeye sevk edebilir mi?
Kolluk kuvvetleri, suç şüphesiyle tutukladıkları kişileri veya aldıkları tedbirleri derhal Cumhuriyet savcılığına bildirmekle yükümlüdürler. Kolluk kuvvetleri, Cumhuriyet savcısının talimatı olmadan ifade alamaz veya başka polis operasyonları gerçekleştiremezler.
Savcı ifade almadan iddianame düzenleyebilir mi?
Savcının ifade alma zorunluluğu yoktur. Savcı, yalnızca kolluk kuvvetlerinin ifadesine dayanarak veya şüpheli/sanığın ifadesini hiç almadan suçlamada bulunabilir.
Savcı yeterli delil olmadan dava açabilir mi?
Kamu davası açmak için yeterli delil yoksa veya dava açmak için başka bir şart yoksa kamu davası açmak mümkün değildir. Bu durumda delillerin değerlendirilmesi savcının takdirindedir. Şüphelilerin kamu adına dava açılmasına gerek olmadığına karar verilmesi gerekir.
Savcı kaç günde ifadeye çağırır?
Kişinin zorla getirilmesine karar verilirse, savcının ifade vermeye çağrılması için süre sınırı 24 saattir. Kişinin bu süre içinde hazır bulunması gerekir.
Savcı ne zaman dava açar?
Savcı, iddianamede yer alan suç delillerinin suça ilişkin makul bir şüphe oluşturduğuna karar verdiğinde dava açılır. Savcı toplanan delillerin bir suçtan şüphelenmek için yeterli olmadığını düşünürse, kovuşturma açmamaya karar vermelidir. Bu durumda, kovuşturma açılmasına gerek olmadığına karar verilir.
İfade vermeden dava açılır mı?
Savcı beyanda bulunmadan dava açabilir mi? Savcının şüpheliden veya sanıktan doğrudan beyan alması zorunlu değildir. Savcı, kolluk kuvvetlerinin beyanına dayanarak veya şüpheli/sanıkla kişisel bir alışverişte bulunmadan iddianame hazırlayabilir.
Savcı ifade almadan dosyayı kapatabilir mi?
KYOK kararı: yeterli şüphenin olmaması KYOK kararı sırasında yeterli şüphe yoksa, savcı davayı kapatmaya karar verebilir. Savcı bir suç işlendiğine dair bilgi alırsa, kendi inisiyatifiyle veya şikayet gerektiren suçlarda rapora dayanarak bir soruşturma başlatır.
Savcının istediği cezayı hakim verir mi?
Mahkeme savcının görüşüne uymak zorunda değildir. Mahkemede oturan savcı sanığın cezalandırılması gerektiği yönündeki görüşünü bildirirken, hâkim sanığın beraatına karar verebilir veya savcı beraat talep ederken, ceza mahkemesi sanığın cezalandırılmasına karar verebilir.
Yeterli delil yoksa ne olur?
Sanığın isnat edilen suçtan mahkûm edilmesi için yeterli, makul şüphenin ötesinde kesin ve inandırıcı delil elde edilememesi halinde, isnat edilen suçun sanık tarafından işlendiği ispat edilmemiş sayılır ve sanığın beraatine, halk deyimiyle “delil yetersizliğinden beraatine” karar verilir.
İfade alınmadan ceza verilebilir mi?
Davet edilmesine rağmen ifade vermeyen bir kişi zorla celp edilebilir. Çocuğu zorla celp etme kararı hakim veya savcı tarafından verilebilir. Beyana uymazsanız, kolluk kuvvetleri sizi zorla tutuklamaya karar veremez.
Somut delil olmadan dava açılır mı?
Somut olgular olmadan, hâkimin sağlam ve somut bir karar vermesi mümkün değildir. Davanın temelindeki olguların soyut bir şekilde sunulması yeterli değildir; bu olguların zaman, yer ve içerik açısından ispata uygun bir şekilde belirtilmesi gerekir.
Savcı her şikayete dava açar mı?
Savcılara ceza mahkemelerinde şikayette bulunma yetkisi verilmiştir. Bireyler bir suçun mağduru olurlarsa, savcılığa şikayette bulunmaları gerekir. Savcılık daha sonra gerekli araştırma ve soruşturmaları yapar ve kamu adına cezai işlem başlatabilir.
Savcı hangi durumlarda kamu davası açar?
Kamu davası, soruşturmayı yürüten savcının, bir suç işlendiğine dair makul şüphe olması temelinde başlattığı herhangi bir ceza davasıdır. Savcılık, kamu davası açma görevini kendisine vermiştir. Savcı, yetkili mahkemeye iddianameyi sunarak kamu davası açar.
Şikayet ne zaman davaya dönüşür?
İtiraz süresi: İtiraz süreniz 6 aydır. Buna göre yetkili kişi, soruşturması ve kovuşturması rapora bağlı olan suçu 6 ay içinde bildirmezse, soruşturma veya kovuşturma yapılamaz.
Karakola gitmeden dava açılır mı?
Suç duyurusunda bulunmak için polise veya jandarmaya başvurabileceğiniz gibi doğrudan Cumhuriyet Savcılığına da başvurabilirsiniz.
İfade alınmadan ceza verilebilir mi?
Davet edilmesine rağmen ifade vermeyen bir kişi zorla celp edilebilir. Çocuğu zorla celp etme kararı hakim veya savcı tarafından verilebilir. Beyana uymazsanız, kolluk kuvvetleri sizi zorla tutuklamaya karar veremez.
Mahkemede ifade vermek zorunlu mu?
BEYANAT VERMEK ZORUNLU MU? CMK’ya göre, bir kişi şüpheli veya şikayetçi olarak çağrıldığında beyanda bulunmak zorunda değildir. Başka bir deyişle, SESSİZ kalma ve sorulan soruları cevaplamama hakkınız vardır. Ancak bu, beyanda bulunmama hakkınız olduğu anlamına gelmemelidir.
Soruşturma izni alınmadan dava açılırsa ne olur?
Soruşturma izni alınmadan dava açılırsa ne olur? Cumhuriyet savcılığının soruşturma yapabilmesi için ilgili makamdan soruşturma izni alması gerekir. Soruşturma izni alınmadan memurun ifadesini almak veya diğer soruşturma işlemlerini yapmak ve dolayısıyla dava açmak hukuken mümkün değildir.
Kaynak: sonics.com.tr