İçeriğe geç

Mezra Ve Kom Nedir

Mezra tanımı nedir?

Köyler, köyden daha küçük ve köy muhtarı tarafından yönetilen kalıcı kırsal yerleşimlerdir. Bir köy, genellikle tarımsal amaçlar için kullanılan bir grup evdir. Batı’da bir değirmenin etrafındaki küçük bir ev kümesi için de kullanılan bir terimdir.

Kom yerleşmesi nedir?

Kom (Ermenice: ԣֵָ), Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde hayvancılık için geçici olarak kurulmuş bir yerleşim yeridir. Yerleşim yerleri genellikle kenarlarında ağıllar bulunan basit taş evlerden oluşmaktadır.

Mezra hangi bölgededir?

Batı Karadeniz bölgesinde bulunur. Mezra: Türkiye’nin doğu yarısında, köy merkezinden uzakta tarım ve bazen hayvancılığın yapıldığı bir yerleşim türüdür. Çiftlik: Batı bölgelerimizde yaygındır. Köyün dışında, bir veya daha fazla ev, depo, ahır ve tarladan oluşur.

Mezra kalıcı yerleşme mi?

MEZRA: Bunlar köyden biraz uzakta 5 ila 10 hanelik yerleşim yerleridir. Tarım + hayvancılık yapılır. Kalıcıdır.

Mezra ne demek TDK?

(Coğrafya) Tarıma elverişli tarla veya yer. Çoğunlukla geçici kırsal yerleşim yerleri olan mezralar, ağıl, ambar ve ev gibi yapılardan oluşur.

Kom en çok hangi bölgede bulunur?

 KOM: Yerleşimin başlıca fiziki varlıkları, tarıma dayalı üretim yapan ve başlıca geçim kaynağı hayvancılık olan bir veya birden fazla ağıl ve çoban kulübeleridir.  Ülkemizde ise daha çok Doğu Anadolu Bölgesi’nde (Tunceli, Erzurum, Kars, Muş ve Ağrı illeri) görülmektedir.

Oba en çok nerede?

Oba: Küçükbaş hayvancılıkla uğraşan göçebe ailelerin kurdukları çadırlardan oluşan yerleşim yeridir. Batı Toros Dağları’nda yaygındır.

Köy altı yerleşim birimleri nelerdir?

Köyün gerekli şartlarını taşımayan ve köyden daha basit olan yerleşim yerlerine alt köy yerleşim yeri denir. Bunlardan bazıları Çilik, divan, mezra, mahalle gibi kalıcı, bazıları ise yayla, oba, kom veya ağıl yerleşim yeri gibi geçicidir.

Yerleşme kaça ayrılır?

Bunlara şehirler, köyler ve banliyö yerleşimleri dahildir. Sosyal bilimcilerin çoğunluğuna göre Türkiye’deki şehirlerin nüfusu 2.000 ile 10.000 arasındadır.

Mezra nereye bağlıdır?

Mezraa, Şırnak ilinin Beytüşşebap ilçesine bağlı bir köydür.

Mezra kimin?

MEZRA ZİRAAT – Albayrak Grubu.

Mezra nüfusu kaç olmalı?

Bu nedenle Karakaş halkı köy statüsüne kavuşmaya ve sorunları kökten çözmeye kararlı. 30 hane ve 370 sakini olan mezranın sakinlerinin karşı karşıya olduğu en büyük sorun, 501 sakinin reis olması gerekliliği. Bu nedenle Karakaş halkı önce nakil yoluna başvurdu.

Kom geçici mi kalıcı mı?

Bunlara geçici yerleşmeler denir. Plato, mezra, kom, ağıl, çiftlik, oba, baraj, kışlık ev, bağ evi, bahçe evi, pergola, dalyan, divan, zoma, tol gibi adlarla anılan bu geçici yerleşmeler grubunda baskın ekonomik faaliyet göçebe veya yarı göçebe hayvancılıktır.

Dam yerleşmeleri nerede olur?

İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ve Antalya coğrafi bölgesinin Göller Bölgesi köy ve kasabalarında toprak örtülü evler, kulübeler ve köy evi uzantıları için bu terim kullanılmaktadır. Emirdağ’da çatı, kapalı bir yer anlamına gelir. Akdağmadeni bölgesinde ise evin odası anlamına gelir.

Nüfusu en az olan yaşam yerlerine ne denir?

Bu kanunda köy; nüfusu iki bin kişiden az olan, toplu veya dağınık konutlarda oturan halktan oluşan, cami, okul, mera, otlak, ova gibi ortak malları bulunan, ayrıca bağ, bahçe ve tarla gibi yerleri de ortak olan yerleşim yeri olarak tanımlanmıştır.

Mezran nedir?

Mezran (Farsça: مزران‎) [a], İran’ın Kermanşah Eyaleti, Kalaşi İlçesi, Cavanrud Bölgesi, Kalashi Kırsal Bölgesi’nin bir köyü ve başkentidir. Mezran (Farsça: مزران‎) [a], İran’ın Kermanşah Eyaleti, Kalaşi Kırsal Bölgesi, Kalaşi İlçesi, Cavanrud Bölgesi’nin bir köyü ve bu bölgenin başkentidir.

Divan ve mezra nedir?

Osmanlı döneminde köy ile nahiye arasında bir yerleşim birimi olan divan, muhtarlık olamayacak kadar küçük olan birkaç mahallenin bir araya gelerek muhtarlık çatısı altında köy haline getirilmesiyle oluşan yerleşim biçimine verilen addır. (Bu türün diğer adları arasında çiftlik, mezra, mahalle gibi isimler de vardır.)

Mezra Osmanlıca ne demek?

Arapça zer’ (zirâ’at) kökünden türetilen ve “ekilen yer, tarla” anlamına gelen kelime, Osmanlılar arasında bir mali terim haline gelmiş ve kalıcı yerleşim yerleri yerine tarım alanı olarak kullanılan küçük toprak parçalarını ifade etmiştir.

Mezra nüfusu kaç olmalı?

Bu nedenle Karakaş halkı köy statüsüne kavuşmaya ve sorunları kökten çözmeye kararlı. 30 hane ve 370 sakini olan mezranın sakinlerinin karşı karşıya olduğu en büyük sorun, 501 sakinin reis olması gerekliliği. Bu nedenle Karakaş halkı önce nakil yoluna başvurdu.

Kaynak: ADateMizlik.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

drkafkas.com.tr