Şikayete bağlı olan suçlar nelerdir?
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda şikâyete konu suçlar şunlardır: Aile dokunulmazlığının ihlali, tehdit, cinsel saldırı, dolandırıcılık, taksirle yaralama, hakaret, hırsızlık, özel hayatın gizliliğini ihlal, karşılıksız senet kullanma, taksirle iflas, çocuk kaçırma ve kasten yaralama.
Katalog suçları nedir?
Katalog suçlar genellikle Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerinde tanımlanmıştır; cinayet, saldırı, hırsızlık, cinsel saldırı ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi ciddi suçları içerir. Bu suçlar kamu düzeni ve güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturdukları için özel sınıflandırmaya tabidir.
Katalog suçlarda tutuklama zorunlu mu?
Mevcut davada, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 100. maddesinin 3. fıkrasındaki suç kataloğu, tutuklamaya karşı koruma tedbirlerinin uygulanması için yasal bir varsayım oluşturmaktadır. Ancak, suçun suç kataloğundan biri olması, bu suç için yasal olarak bağlayıcı bir tutuklama emri gerektirmemektedir.
Mala zarar verme takibi şikayete bağlı mı?
Mala zarar verme suçunun basit şekli mağdurun ihbarına bağlı iken, nitelikli hali resen takip edilir.
TCK 154 şikayete bağlı mı?
TCK sanatı.
Bir suçun şikayete tabi olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Sonradan kovuşturulmaya konu olan suçlar kanunda özel olarak düzenlenmemiştir. Kanunun ilgili maddesinin içeriğinin şikâyetle ilgili olup olmadığı yazılır. Eğer böyle bir durum söz konusu değilse, ceza kovuşturması şikâyete dayalı bir suç değildir. Başka bir deyişle, kovuşturulması şikâyete konu olmayan suçlar kanunda özel olarak listelenmemiştir.
Katalog suçlara uyma ne demek?
Bir suç için koruma tedbirinin suç kataloğunda yer alması, diğer suçlara kıyasla o suç için koruma tedbiri başvurusunda bulunmayı daha kolay hale getirir. Örneğin, cinsel saldırı suçu, tutuklanmadan koruma tedbirleri açısından katalog suçlarından biridir.
CMK 100 katalog suçlar nelerdir?
Katalog suçu nelerden oluşur? CMK kataloğunda yer alan suçlar 100/3. maddede açıklanmıştır. Buna göre, kasten öldürme, hırsızlık, insan ticareti, silah kaçakçılığı, uyuşturucu üretimi, cinsel istismar, örgüt kurma, soykırım ve işkence katalog suçları arasında yer almaktadır.
CMK 135 katalog suçları Nelerdir?
Bu katalogda listelenen suçlar şunlardır: kasten adam öldürme suçu, soykırım suçu veya insanlığa karşı suçlar, silahla kasten yaralama suçu, cinsel saldırı suçu, işkence suçu, çocuğa cinsel istismar suçu, suç örgütü kurma, hırsızlık, uyuşturucu, gasp suçları. Daha fazla makale.
Hangi suçlarda tutuklama olmaz?
Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu Madde 100/4: Beden dokunulmazlığının kasten ihlal edilmesi hâli hariç, yalnızca adli para cezasını gerektiren suçlar ile üst sınırı iki yılı geçmeyen suçlarda tutuklama kararı verilemez.
Delil yoksa tutuklama olur mu?
Hukukun temel ilkesine göre, delil olmadan yapılan tutuklama hukuka aykırıdır. Tutuklama ancak, kuvvetli bir suç şüphesi doğuran somut deliller varsa ve tutuklama için sebepler varsa mümkündür.
Yağma katalog suç mu?
Benzer şekilde yağma suçu, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100/8. maddesinde katalog suç olarak sayılmıştır. Yağma suçunun işlenmesi halinde Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100. maddesindeki tutuklama sebepleri derhal uygulanır.
Hangi suçlar şikayete bağlı değildir?
Kamu görevlisine hakaret suçu veya Cumhurbaşkanına hakaret suçu kovuşturulamaz. Kişinin hatırasına hakaret suçu (m. 130/1,2). Kamu görevlisinin resmi görevi sırasında şeref ve haysiyetine hakaret suçunun kovuşturulması ihbara bağlı değildir. Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu (m. 132/1, 2, 3).
Şikayete bağlı olmayan suçlar nelerdir?
İhbarla cezalandırılmayacak suçlar: Kasten adam öldürme, kasten yaralama, kasten kürtaj, gasp, haberleşmenin gizliliğini ihlal, hırsızlık, dolandırıcılık, kasten çevre kirliliği.
6 ay sonra şikayet edilir mi?
Soruşturulması ve kovuşturulması ihbara bağlı olan suçlarda itiraz hakkı zamanaşımına tabi olup, Türk Ceza Kanununun 73. maddesine göre itiraz hakkı, suçun işlendiği ve failin kimliğinin öğrenildiği veya hak sahibine ulaştığı tarihten itibaren 6 ay içinde kullanılmalıdır.
Olaydan kaç gün sonra şikayet edilir?
Bildirilmesi gereken suçlarda 6 (altı) ay içinde bildirimde bulunulması gerekir. Bu süre, şikâyette bulunmaya yetkili kişinin (mağdur veya suçtan zarar gören kişi) suçu ve faili öğrendiği andan itibaren başlar ve her halükarda zamanaşımı süresinin dolması ile sona erer.
Şikayetten kaç ay sonra dava açılır?
İtiraz süresi: İtiraz süreniz 6 aydır. Buna göre yetkili kişi, soruşturması ve kovuşturması rapora bağlı olan suçu 6 ay içinde bildirmezse, soruşturma veya kovuşturma yapılamaz.
Şikayete bağlı suçlarda kamu davası açılır mı?
Bildirime tabi suçlarda, bildirimin geri alınması halinde kamu davası düşer (TCK m. 73/4). Çünkü bildirime tabi suçlarda Cumhuriyet savcısının veya kolluk kuvvetlerinin bildirim olmaksızın kendiliğinden soruşturma başlatması mümkün değildir.
TCK 167 hangi suçları kapsar?
Türk Ceza Kanunu’nun 167. maddesi, cezasızlık için kişisel sebepleri veya ceza indirimi gerektiren kişisel sebepleri düzenlemektedir. Bu maddenin hükmüne göre, kişisel cezasızlık, hırsızlık hariç, mala karşı işlenen suçlara uygulanan bir yasal kurumdur ve ceza indirimi için bir sebep olarak kabul edilir.
Kaynak: OrsMetal.com