İçeriğe geç

Her Konuda Bilgi Sahibi Olan Kişiye Ne Denir

Bilgi sahibi ne anlama gelir?

Kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma vb.) soruşturma veya kovuşturma konusu olay hakkında bilgisi olan kişiler hakkında bilgi sahibi olduğu durumlarda, bu kişiye uygulamada “bilgili kişi” denir. Esasen, bilgi sahibi olan kişi kovuşturma aşamasındaki bir tanıktır.

Belli bir işte belli bir konuda bilgi, görüş ve becerisi çok olan kimseye ne denir?

Türkçe örnek sözlüğe de bakalım: Uzman Belirli bir alanda, belirli bir meslekte çok fazla bilgi ve beceriye sahip olan kişi, belirli bir konu üzerinde çalışmış ve onu derinlemesine incelemiş kişi, bilirkişi.

Bilgi sahibi olarak ifade vermek nedir?

Bir ifade, bir olay hakkında bilgisi olan ve mahkeme işlemlerinde delil olarak kullanılabilecek bir şüpheli, tanık veya mağdur tarafından yapılabilir. Bir ifade, kişinin olay hakkındaki kendi ifadelerini, gözlemlerini veya bilgilerini ilgili makamlara iletmesi anlamına gelir.

Sorguyu kim yapar?

Sorgulama, şüpheli veya sanığın, soruşturma veya kovuşturma konusu suç hakkında hâkim veya mahkeme tarafından sorgulanmasıdır. Sorgulama, hem soruşturma aşamasında sulh ceza hâkimi tarafından, hem de kovuşturma aşamasında ceza davasının açıldığı yetkili ve yetkili mahkeme tarafından yapılır.

Bilimsel bir konuda çok bilgisi olan kimse nedir?

Alim: Bilimsel bir konuda geniş bilgi sahibi olan alim.

Bir işte uzmanlaşmış kişiye ne denir?

Uzman, yani bilirkişi, belirli bir konu hakkında derinlemesine bilgi sahibi olan kişidir.

Bir işte usta olan kişiye ne denir?

“Usta” başka birinin o kişi için kullandığı bir terimdir. Bana göre maestro, hayatını bir işe adayan, hayatı işi olan kişi anlamına gelir.

Şahitlik ne demek?

Genel olarak tanıklık, “görerek veya duyarak bildiği bir şeyi hazır bulunan ve anlatan kişi” olarak tanımlanabilir. Tanıklığın idari-hukuki boyutunu ve bağlayıcılığını vurgulamak için bu tanımı, anlatımın hâkim huzurunda gerçekleşmesi koşulunu da içerecek şekilde genişleten görüşler de vardır.

Tanık olduğumu nasıl öğrenirim?

Kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz. Daha sonra “Suç Kayıtları ve İstatistikler” bölümünden dava hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. UYAP sistemi, mahkeme işlemlerini elektronik olarak takip etmek ve davaları sorgulamak için kullanılır.

Tanığın anlamı nedir?

Söz konusu olay hakkında bilgisi olduğu bilinen tanık (tanık); ancak olayla ilgisi olmayan kişilerdir. Bir kişi tanık olduğu olay hakkında sahip olduğu bilgileri yargı makamlarına sunduğunda buna “tanıklık” denir.

Kimler sorgu yapabilir?

Şüphelinin söz konusu olayla ilgili ifadelerinin soruşturma aşamasında savcılık veya yetkili kolluk kuvvetleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) tarafından kayda alınması işlemidir. Her durumda sorgulama mahkemede hakim tarafından yapılır.

Sanık ceza alır mı?

Hakkında şikayette bulunulan ve hakkında işlem talep edilen kişi savcılık düzeyinde şüpheli durumuna gelir, ancak ceza davası açıldığında savcılık düzeyinde sanık durumuna gelir. Kısaca sanık, ceza davasında yargılanan kişidir.

İfadeye gidilmezse ne olur?

Teminat yatırılmazsa ne olur? Kolluk kuvvetleri veya savcılık tarafından ifade vermeye çağrılan kişi gelmezse, hakkında “tutuklama emri” veya “zorunlu tutuklama emri” çıkarılabilir.

Bilgi vermek ne anlama gelir?

Bir konu hakkında beyanda bulunun, bilgi verin, açıklayın.

Karakolda ifade verdikten sonra ne olur?

Polis karakolunda ifade verdikten sonraki süreç Kişinin polis karakolunda ifadesi alındıktan sonra savcılıkta soruşturma süreci devam eder. Kolluk kuvvetleri şikayetçi veya şüpheli hakkında topladıkları delilleri savcılığa sunar.

Sanık ceza alır mı?

Hakkında şikayette bulunulan ve hakkında işlem talep edilen kişi savcılık düzeyinde şüpheli durumuna gelir, ancak ceza davası açıldığında savcılık düzeyinde sanık durumuna gelir. Kısaca sanık, ceza davasında yargılanan kişidir.

Karakola verilen ifade nereden bakılır?

Vatandaş Portalı Bilgi Sistemi (Vatandaş Portalı) sayesinde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına sahip tüm vatandaşlarımız; adli, idari yargı ve kolluk kuvvetlerinde müdahil oldukları dosyaları, Vatandaş Portalı’na giriş yaparak (e-devlet şifrenizle) takip edebilirler.

Kaynak: Amel.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

drkafkas.com.tr