Hangi eklerden sonra virgül gelmez?
Türkçe Gerundlerin Noktalama İşaretleri Birinci ve ikinci örneklerde görüldüğü gibi, gerund ekleri (-ıp, -madan, -arak, -ınca vb.) olan sözcüklerin ardından virgül konulmaz. Çünkü bu ekler aynı zamanda bağlaçtır, bazı istisnalar hariç, bağlaçlardan önce veya noktalama işaretlerinden sonra gelir.
Nereye virgül konmaz?
– Cümle sonlarında virgül kullanılmaz. – Soru cümleleriyle biten cümlelerde virgül kullanılmaz. – Önemli yerleri belirtmek için virgül kullanılmaz. – Cümle başlarında virgül kullanılmaz.
Fiilimsiden sonra yapım eki gelir mi?
Ancak, isim cümlelerinde ek-fiil ekini alarak yüklem haline gelebilirler. Fiillerle oluşturulan fiil sözcükleri veya kelime grupları bir cümlede alt cümleler oluşturabilir. Fiil sözcükleri oluşturdukları cümleyi bileşik bir yapıya getirebilirler. Fiil ekleri türetme ekleri olarak da tanımlanabilir.
2 zarf fiilden sonra virgül gelir mi?
Zarf fiilleri çekim ekleri almaz. Virgül en yaygın noktalama işaretlerinden biridir ve birçok farklı işlevi vardır. Virgülün temel işlevi eş anlamlıları veya işlevleri olan kelimeleri ve kelime gruplarını ayırmaktır. Zarf ekleri olan kelimelerde virgül kullanılmaz.
Hangi fiilimsi eklerinden sonra virgül kullanılmaz?
Bildiğimiz gibi fiiller alt dallara ayrılır. Bunlardan fiillerden sonra virgül kullanılmaz, bunlara zarflar denir.
Virgül nereye getirilemez?
Cümlede koşul eki (-se/-sa) sonrasında virgül olmamalıdır. Ancak, birden fazla varsa, eklenebilir.
Virgülün kuralları nelerdir?
Virgül (,) kelimeleri, kelime gruplarını ve ardışık cümleleri ayırmak için kullanılır. Cümlede vurgulanan öğeden sonra veya yüklemden uzak olan özneyi belirtmek için yerleştirilir. Geçiş kelimelerinin ve geçiş cümlelerinin başına ve sonuna yerleştirilir. Adreslerden sonra yerleştirilir. Mektuplarda, selamlama kelimelerinden sonra yerleştirilir.
Ancak kelimesinden sonra virgül gelir mi?
Ancak kelime pekiştirme edatlarıyla kullanıldığında bu edatlardan sonra virgül konur: “Bu bir feribot değil, bir yelkenli değil, sanki bir teknedeymişim gibi.”
Tırnak işaretinin kuralı nedir?
Tırnak içinde, anlamı vurgulanmak istenen sözcüklerin başında ve sonunda, cümle içinde kullanılan yabancı bir sözcüğün açıklanmasında, karşılıklı konuşmalarda tire yerine kullanılan noktalama işaretidir.
Fiilimsilerden sonra hiçbir ek gelmez mi?
Fiiller artık fiil olma özelliğini yitirdikleri için fiil çekim ekleri alamazlar ve fiiller gibi çekimlenemezler.
Anası Mezar dikecekmiş hangi fiil?
2) Sıfat-fiil (participle): Fiillere “-an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek, -miş” ekleri eklenerek oluşturulur. Bu ekleri hatırlamayı kolaylaştırmak için “annesi bir mezar dikecek” şeklinde kodlayabiliriz. Sıfat öbeği veya isim sıfatı olarak kullanılırlar.
İki fiilimsi eki üst üste gelir mi?
6. madde hariç, söylenenler türetme ekleri ve çekim ekleri arasına yerleştirilen fiiller için de geçerlidir. Bunlar üst üste konulamaz veya ad verilemez. Türk lehçelerinde bileşik çekim yaygındır.
Hal eklerinden sonra virgül gelir mi?
Cümleyi güçlendirmeye ve bağlamaya yarayan da/de bağlacından sonra virgül kullanılmaz. Şart eki (-sa/-se) sonrasında virgül kullanılmaz.
Ki ekinden sonra virgül gelir mi?
Tekrar eden bağlaçlardan önce veya sonra virgül kullanılmaz.
Şart ekinden sonra virgül gelir mi?
4. Seri cümleleri birbirinden ayırmak için konur. Koşul ekinden sonra virgül kullanılmaz. Ancak, birden fazla koşul eki ardışık olarak ortaya çıkarsa, koşul cümleleri virgülle ayrılır.
Virgülün kuralı nedir?
Virgül (,) – Virgül, cümlede ardışık sözcükler ve ifadeler arasına konur. Örnek: Pazardan erik, kiraz, çilek ve kavun aldık. – Virgül, ardışık cümleler arasına konur. Örnek: Dolaptan istediğim kitabı çıkarıp bana uzattı. – Virgül, selamlamadan sonra konur.