Arama kararı hangi durumlarda verilir?
Kamuya açık olmayan ev, iş yeri ve kapalı alanlarda arama ancak yargı kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle yapılabilir. Ancak bazı hallerde yargı kararı veya yazılı arama emri olmasa bile arama yapılabilir.
Yakalama kararı neden çıkarılır?
Tutuklama kararı neden verilir? Cumhuriyet savcısının talebi üzerine, şüphelinin çağrıya gelmemesi veya soruşturma aşamasında şüpheliye tebligat yapılamaması halinde sulh ceza hakimi tutuklama kararı verebilir.
Yakalama kararı olan kişinin evi aranır mı?
Adli arama; Bir suç hakkında delil elde etmek ve bunlara el koymak amacıyla şüpheli, sanık veya başka kişilerin şahsında, eşyasında, konutunda, işyerinde veya başka yerlerde yapılan aramadır (CMK m. 116).
Arama kararı hakim onayına sunulur mu?
Arama sırasında elde edilen bilgi, bulgu ve şüpheliler hakkında, adli soruşturma ve kovuşturmalarda kullanılabilecek bu Yönetmeliğin ilgili hükümleri uygulanır. Emniyet Müdürünün kararı, yirmi dört saat içinde yetkili hâkimin onayına sunulur.
Daimi arama kararı neden verilir?
Fiilin Cumhuriyet savcılığı tarafından suç olarak kabul edildiği ancak fiili işlediği şüphesiyle hakkında işlem yapılamadığı hallerde, ilgili Cumhuriyet savcılığınca sürekli arama kararı verilir.
Yakalama kararını kim verir?
Sulh ceza hâkimi, savcının istemi üzerine tutuklama emri çıkarabilir. Ayrıca, yakalandığı sırada kolluk kuvvetinin elinden kaçan şüpheli veya sanık ya da tutukevi veya ceza infaz kurumundan kaçan hükümlü veya tutuklu hakkında da savcılar ve kolluk kuvvetleri tarafından yakalama emri çıkarılabilir.
Yakalama kararı olan kişi ne yapmalı?
Tutuklanan kişi veya yakınlarının bir kısmı tutuklama emrine veya gözaltı kararına itiraz etme hakkına sahiptir. Tutuklama emri veya kararı itiraz hakkını kullanarak iptal edilebilir. İtiraz hakkını kullanırken, itirazı incelemekle sorumlu makam tutuklama prosedürünün uygun olup olmadığını inceleyecektir.
Yakalama kararı olan kişi kaçarsa ne olur?
Tutuklanan kişi kaçarsa, tutuklanan veya hükümlü kişinin firar suçunun hükümleri uygulanamaz. Çünkü tutuklanma ihtimali yüksek olsa bile, tutuklanan kişi hakkında hala bir tutuklama kararı yoktur.
Kaç tür yakalama vardır?
2.
Polis hangi durumlarda yakalama yapabilir?
(1) numaralı fıkrada, bir kimsenin yakalanabileceği iki durum söz konusudur: 1. Kişinin suçüstü yakalanması ve bu halde görülmesi, 2. Kişinin suçüstü yakalanması.
Yakalama yetkisi hangi hallerde gerçekleşir?
Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu m.90/2. Maddeye göre; kolluk görevlileri, yakalama veya tutuklama emri verilmesini gerektiren ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde; savcıya veya amirlerine derhal başvurulması mümkün değilse, tutuklama yetkisine sahiptirler.
Kimlerin üstü aranmaz?
“Yargıtay’ın görev alanına giren bir suçtan dolayı avukat aranması ancak suç sırasında mümkündür.”
Hakim karar verirken ilk önce neye bakar?
“(1) Hâkim, ön inceleme duruşmasında, gerekli görürse tarafları dinleyerek, işin esası ve ilk itirazlar hakkında karar verir; sonra, tarafların iddia ve itirazları çerçevesinde, hangi noktalarda anlaştıklarını, hangilerinde anlaşamadıklarını sırayla belirler.
Arama kararını kim talep eder?
Yetkili merci, kolluk kuvvetlerinin talebini uygun görürse, hâkimden arama emri ister; ancak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde yazılı arama emri düzenler.
Ev araması hangi saatlerde yapılır?
Bir arama emri genellikle yetkilinin ihtiyaçlarına göre herhangi bir zamanda çıkarılabilir. Ancak, evlerin, işyerlerinin veya diğer kapalı yerlerin aranması gece yapılamaz. Gece vakti, gün batımından bir saat sonra başlayıp gün doğumundan bir saat öncesine kadar süren zamandır.
Arama kararı olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?
Tutuklama kararı e-devlette görünmüyor. Ancak e-devlet şifresi kullanılarak ulaşılan UYAP vatandaş portalına mahkeme dosyaları girilerek sanık hakkında tutuklama kararı verilip verilmediği öğrenilebiliyor.
Arama kararı olmadan araç aranır mı?
PVSK’nın 4/A maddesi ve Adli ve Önleyici Aramalar Yönetmeliği’nin 27. maddesi hükümleri, kolluk kuvvetlerine, “beklenti” düzeyinde makul şüpheye dayanarak, arama emri veya emri olmaksızın kişileri ve araçları durdurma ve kaba üst araması yapma yetkisi vermiştir.
Önleme arama kararı neleri kapsar?
Önleyici arama, bir suç işlenmeden önce onu önlemek için yapılır ve güvenlik amaçlıdır. Adli arama, bir suç veya suç teşebbüsünden şüphelenildiğinde yapılır ve adli arama, faili/failleri tespit etmek ve suç delili elde etmek için mahremiyet hakkını ve özel hayatın korunmasını kısıtlar.
Arama kararı nasıl çıkar?
Bir karar talep etmek için kolluk kuvvetleri öncelikle yerel makama belirli bir tehlikenin varlığını kanıtlayan yazılı belgeler sunmalıdır. Ayrıca, başvuruda aramanın yeri ve saati belirtilmelidir. Sivil makam talebi uygun görürse, arama emri için yargıca başvuruda bulunacaktır.
Kaynak: ipu.com.tr