İçeriğe geç

Islam Hukukunda Akile Ne Demek

Akile kimlerdir?

Herhangi bir kasıt olmaksızın öldürme veya yaralama durumunda failin adına tazminat ödemeyi kabul eden bir grup insan. İslam hukukunda, cinayet ve fiziksel yaralama durumunda mağdura ceza olarak mal ve kan bedeli ödenir.

Akle ne demek?

(ﺁﻛﻠﻪ) i. (Ar. ākil, “yiyen”, ākile kelimesinden) Kemiren ülser adı verilen bir yara, üzerinde oluştuğu organı yavaş yavaş kemiren kanser: … irin bağlayarak ve bir tarafı çürüyerek, “ākile…” gibi.

Kasame ne demek islâm hukuku?

Kasâme, İslam ceza hukukunda Ukubat adı verilen bir ispat mekanizmasıdır. Faili bilinmeyen bazı cinayet suçlarında diyet borcunu kimin ödeyeceğini belirlemek için kullanılır3.

İslam hukukunda cerime nedir?

Yapılması yasak olan ve yapanlara cezai müeyyideler öngörülmüş fiilleri ifade eden bir fıkıh ve hukuk terimi.

İslam hukukunda akile nedir?

Başka bir deyişle Akile, ihmal sonucu meydana gelen ölüm veya kasıt olmaksızın meydana gelen yaralanma halinde failin adına tazminat ödemeyi üstlenen kişiler grubunu ifade eden genel bir terimdir.

Akile Arapça ne demek?

Akile ismi akıllı, zeki, hoşgörülü ve anlayışlı anlamına gelir. Akile ismi Arapça kökenli bir isimdir.

Aklen caiz ne demek?

Ehl-i sünnete göre, Müslümanların ahirette Allah’ı görmeleri aklen caiz, rivayetlerle (ayet ve hadislerle) vaciptir. (zorunludur) Bu demektir ki; Allah’ın ahirette görünmesi manen imkânsız değildir, yani rivayetlerle (ayet ve hadislerle) Müslümanların ahirette Allah’ı görecekleri bildirilmiştir.

Akile ne demek TDK?

Türk Dil Kurumu’na göre Akile isminin anlamı: 1. Akıllı, zeki, anlayışlı.

Aleyk ne demek Arapça?

İbranice ve Arapçaya aynı anlamda geçmiştir. Kaynağı da aynıdır. – İbranice Aleyke ve Arapça Aleykum kelimeleri de “Sizin üzerinize” anlamına gelir.

Fıkıhta kasame ne demek?

Kasame kavramı, sözlükte ‘yemin etmek’ anlamına gelen Arapça ‘iksâm’ kökünden gelmektedir 4. İslam hukukunda kasame, ‘cinayetin işlendiği bölge halkının veya mağdurun yakınlarının, faili meçhul cinayetlerde cezai ve mali sorumluluğu belirlemek için yemin etmeleri süreci’ olarak tanımlanmaktadır 5.

Kaseme nedir?

Hanefilere göre kasame; bir bölgede bir kimse öldürülmüş olarak bulunduğunda, o bölgenin halkından elli kişinin, kendilerinin o kimseyi öldürmediklerine ve kimin öldürdüğünü de bilmediklerine dair Allah adına yemin etmeleridir (Serahsî, XXVI, 106; Kasanî, VII, 286).

Kazai hüküm ne demek?

Aynı şekilde, farz bir namazı kılanın ahirette alacağı sevabı ve onu terk edenin cezasını gösteren bir hüküm vardır; zahiri şartların bulunup bulunmamasına göre geçerli veya geçersiz olduğunu gösteren veya hâkimin onu terk edene vereceği cezayı gösteren hükme de kaza hükmü denir.

Garar ne demek islam hukukunda?

Garar veya ğırar (Arapça: غرر) tam anlamıyla belirsizlik, tehlike, şans veya risk anlamına gelir. İslam hukukunun işlem bölümünde, Riba (faiz) ve Meysir (kumar) gibi olumsuz bir unsurdur.

Ukubet ne demek din?

Ankara Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt: III, Sayı: 1, İstanbul 1946, s.

Zina had cezası nedir?

Recm (Arapça: رجم), sözlük anlamı “taşlama” olan Arapça bir kelimedir. İslam hukukunda bir terim olarak, zina yapan evli erkek ve kadınlara uygulanan taşlanarak öldürme cezasını ifade eder.

Akile Hanım Sokağı ne anlatıyor?

Hem yıkık evlerin hem de geçmişten kalma görkemli konakların bulunduğu Laleli’deki sokak, 1950’lerle birlikte gelen yaşam tarzı ve kültürel değişimlere tanıklık ediyor. Bu değişimler, toplumun farklı sınıflarını temsil eden kadın karakterler aracılığıyla okuyucuya anlatılıyor.

Cerime ne demek?

Cerime, Osmanlı İmparatorluğu’nda belirli suçları işleyen kişilere kesilen bir para cezasıdır. Kendisinden önceki İslam devletlerinin aksine, Osmanlı İmparatorluğu para cezalarının kapsamını büyük ölçüde genişletti. Bu sistem Osmanlı İmparatorluğu tarafından yaklaşık 500 yıllık bir süre boyunca uygulandı.

Garar ne demek islam hukukunda?

Garar veya ğırar (Arapça: غرر) tam anlamıyla belirsizlik, tehlike, şans veya risk anlamına gelir. İslam hukukunun işlem bölümünde, Riba (faiz) ve Meysir (kumar) gibi olumsuz bir unsurdur.

Had cezası nedir?

Hadd cezası, özetle, Kur’an’da yer alan zina, hırsızlık, kazf (zinaya iftira), kat’ul tarik (yol kesme) ve hamr (bozulduğu için içinde alkol bulunan içecekler) içme suçlarına karşılık gelen yaptırımlar olarak anlaşılmaktadır ki, bunlar daha sonra icma ile bu alana dahil edilmiştir. Kaynak: Atalay, H. (2015). Hukuk sistemleri ve Türk hukuk tarihi.

Kaynak: storieshotel.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

drkafkas.com.tr