Burdur’un iklimi nasıl olur?
İldeki iklim genellikle kışın soğuk ve yağışlı, yazın ise sıcak ve kuraktır. Orta Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgeleri arasında geçiş iklimine sahiptir. Yıllık yağışın çoğu kış aylarında yağmur ve kar şeklinde düşer. Ortalama yıllık yağış miktarı 428,1 mm’dir.
Burdur’un rakımı kaçtır?
940 mBurdur / Rakım
Burdur’da hangi dağlar var?
İlin topoğrafik yapısı ve toprak özellikleri ADI YÜKSEKLİK (m) KONUM İLÇE Koçaş Dağı 2.598 Gölhisar Dağı Kestel 2.336 Bucak Akdağ 2.276 Ağlasun Dağı Eşeler 2.
Burdur’un özellikleri nelerdir?
Burdur, Akdeniz Bölgesi’nin iç kesiminde ve Göller Bölgesi adı verilen bölgede yer almaktadır. İl toprakları 36-53 ve 37-50 derece kuzey enlemleri ile 29-24 ve 30-53 derece doğu boylamları arasında yer almaktadır. İlin yüzölçümü 6883 km2’dir. Topraklarının %60,6’sı dağlık, %2,7’si plato, %19’u ova ve %17’si ovadır.
Burdur’un havası temiz mi?
Bugünün Hava Kalitesi – Burdur, Burdur Hava kalitesi kabul edilebilir düzeydedir, ancak bazı kirleticiler hava kirliliğine karşı alışılmadık derecede hassas olan az sayıda insanda daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Burdur kışları nasıl?
Soğuk mevsim 3,6 ay sürer ve 24 Kasım’da başlar ve 13 Mart’a kadar sürer. Ortalama günlük maksimum sıcaklık 11 °C’nin altındadır. Burdur bölgesindeki en soğuk ay Ocak’tır; bu ayda ortalama minimum sıcaklık -3 °C iken, maksimum sıcaklık 6 °C’dir.
Burdur hangi ilden ayrıldı?
Bu bağlamda ödenen vergiler arttı. 1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya vilayetinden ayrılarak Konya vilayetinin Isparta valiliğine bağlandı.
Burdur öğrenci şehri mi?
Şehrimizde sınıf başına düşen öğrenci sayısı özel okul sayısının artıramayacağı düzeydedir. Öğrencilerin çabaları, öğretmenlerin özverili çalışmaları, velilerin farkındalığı ve ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının desteği sayesinde Burdur, eğitim alanında Türkiye’nin marka şehri olarak anılmaya devam edecektir.
Burdur neyi meşhur?
Bu doğa harikası şehri keşfetmek istiyorsanız Burdur Şiş, Testi Kebabı, Kabak Tatlısı, Ceviz Ezmesi, Burdur Pudingi, Kömbe, Myrdumek Aşı ve Peynirli Pide’yi denemenizi öneririz.
Burdur’un eski adı nedir?
Bizans döneminde bölgeye Polydorion adı verilmiştir. Burdur isminin nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler vardır. Türkmen aşiretlerinden biri olan Kınalı aşiretinin üyeleri, Burdur Gölü çevresinin güzelliğine şaşırarak “Cennet burada” demişler ve bu söz zamanla kısaltılarak halk arasında Burdur olarak yerleşmiştir.
Burdur gelişmiş bir şehir mi?
Yatırımcıların ilgi odağı haline gelen sanayi bölgesi Burdur, 2017’de 188 milyon dolar, 2018’de 194 milyon dolar, 2019’da 196 milyon dolar, 2020’de 205 milyon dolar, 2021’de 291 milyon dolar, 2022’nin ilk 11 ayında ise 251 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
Burdur nasıl bir il?
Burdur, binlerce yıllık tarihi, el değmemiş doğal güzellikleri ve rengarenk kültürü ve doğasıyla Anadolu’nun büyüleyici bir şehridir. Batı Akdeniz’de bulunan Burdur, Teke bölgesinin kültürel başkenti ve göller, güller ve kalpler diyarı olarak kabul edilir.
Burdur soğuk olur mu?
Burdur, Akdeniz Bölgesi’nde yer almasına rağmen kışları soğuk ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kurak bir iklime sahiptir.
Burdur denince akla ne gelir?
Burdur denince akla gelen en güzel yerlerden biri de Türkiye’nin en ünlü doğa harikalarından biri olan Salda Gölü’dür. Burdur’un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanlık tepeler, kayalık arazi ve küçük alüvyonlu ovalarla çevrili, hafif tuzlu bir karstik göldür.
Burdur Akdeniz mi Ege mi?
Burdur ili, Akdeniz Bölgesi’nin iç kesiminde ve Akdeniz Bölgesi ile Ege ve İç Anadolu Bölgesi arasındaki geçiş alanında, Göller Bölgesi olarak adlandırılan bölgede, 29°-24′ ve 30°-53′ doğu boylamları ile 36°-53′ ve 37º-50′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır.
Burdur’da en soğuk kaç derece?
Resmi istatistiklerBURDUOcakYıllıkAylık ortalama toplam yağış (mm)56,5428.1Ölçüm dönemi (1932 – 2023)En yüksek sıcaklık (°C)16,841.6En düşük sıcaklık (°C)-16.7-16.
Burdur’a kışın kar yağıyor mu?
İlçede karasal iklim hakimdir, güney ve doğu tarafları Rahat Dağları ile kaplıdır. Kış aylarında ortalama sıcaklık 0–10 °C, yaz aylarında ise ortalama sıcaklık 20 °C’dir. İlkbahar ve sonbaharda yağmur, kışın kar ve kuru yazlar görülür.
Burdur’un geçim kaynağı nedir?
Ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanan Burdur, son yıllarda mermer ve doğal taş sektöründe önemli ilerlemeler kaydetmiştir. İlimizin ekonomisinin yüzde 40’ını süt üretimi ve buna bağlı bitkisel üretime dayalı hayvancılık oluşturmaktadır.
Burdurda en iyi ne yetişir?
Üretimde tahıllar ve yem bitkileri ön plandadır, bunu endüstriyel bitkiler takip eder. Ülke üretiminin %4’ünü oluşturan İnsuyu bölgesinin yeşil fasulye üretimi, Türkiye üretiminde 8. sırada yer almaktadır. Fasulye hasat dönemindeki pazar payının dörtte biri bu bölge tarafından karşılanmaktadır.
Kaynak: kartanesimodaevi.com.tr